Kilder

Kilder til denne bloggen er:

Grip boka, norskboka vår.
http://wikipedia.no

Analyse video

https://www.blogger.com/blogin.g?blogspotURL=http%3A%2F%2Fliiselotte.blogspot.com%2F

Disposisjon til lyrikk!

Disposisjon til lyrikk!
1. Analysen skal inneholde en presentasjon av teksten:Forfatter, tittel og utgivelsesår. Finn ut om det et tradisjonelt eller modernistisk dikt.
2. Motiv. Si noe om motivet i teksten. Motivet er det konkrete stoffet som teksten omhandler, det som man skaper seg et bilde av med en gang. I et dikt: motivet er det du skriver om. Slik som maleren tegner etter motivet.
3. Se om teksten er satt sammen i strofer og verselinjer. Elle gjentakelser, paralleller eller kontraster.
4. Se på virkemidlene i teksten. Velg ut de som er mest sentrale og som har betydning for det du senere ser på som tekstens tema. Hvilken virkning oppnår forfatteren ved å bruke de virkemidlene som du har skrevet om.Dette siste er viktig. En god analyse er mer enn en virkemiddelregistrering.
5. Diktets tema eller temaer kan være en idé, en erkjennelse eller et budskap. Vil ofte være abstrakt, en opplevelse, stemning. Kommer som oftest ikke direkte til uttrykk i teksten slik at man må tolke seg frem til temaet gjennom nærlesing av teksten.

6. Oppsummering. Sett de ulike delene sammen til en helhet, pek på sammenhengen mellom virkemidler, motiv, tema osv. eller om det er et budskap med denne teksten.
( Hentet fra på Læreboken Grip teksten, Aschehoug side 45)

Pels-undersøkelse.

Tenkte jeg skulle gjennomføre en liten undersøkelse siden vi har en klasse med så mange forskjellige meninger.
Se nederst på siden og stem på hva du mener.

Novelle analyse

Novelleanalyse
En novelleanalyse bør inneholde en person- og miljø skildring, en plot, som er handlingen i teksten.
Og også synsvinkel hvem som forteller og hvordan det blir fortalt. Om det er noe som er spesielt ved måten det blir fortalt på. Om det er en allvitende forteller som kjenner til alle tanker og følelser eller en som er med i historien som kun forteller om sine egne tanker.
Virkemidler som kronologi, frampek, sirkelkomposisjon, tilbakeblikk, in medias res handling motiv (ytre) også tid som når og over hvor lang tid. Inneholder fortellingen noen klare tegn på hva tid den er skrevet eller ment å være i.
Det kan være nyttig og se på ordbruket. Om den innholder slang(snakker pent eller ”rett fra gata”, hva karakterene tenker og føler, replikker, om skildring blir tatt mye i bruk, eller om de har dialoger). Spenningskurven og vendepunktet i teksten skal være med. Symboler og metaforer er viktig å få med.
Bilde, motiv. Det er ofte slik at bilder det er meningen leseren setter seg kan ha en symbolsk betydning. Hva temaet er i fortellingen er viktig. "Sorg/smerte" "Kjærlighet" "Krise".
Hva handler teksten om generelt er nyttig å ha med

Å analysere en tekst

Målet med å analysere en tekst er ofte for å kunne gå dypere ned i teksten og stille seg spørsmål ved den.
Grunnleggende i en tekstanalyse er å finne ut hvor teksten kommer fra, hvem har skrevet teksten, hvem er opprinnelig mottakeren altså hvem teksten er til, hva teksten egentlig er om og hvorfor er den skrevet? (for å informere eller for å skape diskusjoner og debatt?)
Så virkemidlene, om det er i en posivtiv eller negativ setting, hvordan språket er, bygger teksten på fakta eller antakelser,



Kilder
http://www.google.no/search?hl=no&q=Tekst+analyse&meta=

Analyse til sangen månemannen av Vamp

Lyrikk Analyse av Månemannen







Tekst: Ingvar Hovland
Melodi: Øyvind Staveland
Sjanger: Folkerock

”Månemannen” ble spilt inn i Ryvarden fyr og i Musikkforum studio, Sandnes, og plata ble sluppet i September 2002. Truls Birkeland var med som produsent sammen med bandet Vamp som spiller og synger. Det var Majorselskapet som utgav plata Månemannen med Vidar Johnsen som vokalist.

Sangen Månemannen handler om skiftet mellom natt og dag, og hva som skjer i mellomtiden; Månen kommer opp, solen går ned, heksene tar den sist dansen før daggry, trollene kommer og vampyrene dør av sollyset.

Sangen er bygget opp i korte og setninger. Det er enkle setninger, og mye bruk av komma og punktum. Hvert vers har 4 linjer. Den førte og tredje linje rimer, og andre og fjerde linje rimer. Det er ingen bokstavelige gjentakelser uten om refrenget, men forfatteren har på en litt ”barnslig” måte, fått frem hva som skjer når sola går ned på flere og varierte måter.

Det er mye metaforer og sammenligninger. Han sammenligner for eksempel natten med en trance. Dette gir et bilde av hvor mørkt, trist og stille det er på natten. ”Nå holder verden pusten sin der ute”. Melodien til sangen stemmer ikke helt overens med min oppfattning av teksten. De synger om hvor stille natten er, og hvor trist og skummelt det kan bli, men sangen er kjempe munter. Så jeg får ikke helt de ”skummle” følelsene.

Diktets tema er skille mellom natt og dag. De skildrer omgivelsene rundt skumringen og natten. Hvordan alt forandrer seg, og verden blir en helt annen. Det er ikke så mye å tolke, det fleste kommer frem i teksten.

Jeg syns det er bra at de får med troll og hekser. Det er noe alle forbinner med natten og skogen. Det gir meg et ”bilde” av hvor handlinger blir sett ifra, og hva som skjer. Det gjør teksten mer levende og kanskje litt barnslig. Her hjelper månemannen også til, selv om det kanskje ikke er bokstavelig ment at månemannen bukker, så forklarer det at sola går ned på en mer spennende og interessant måte.

Linker:
http://www.vamp.no/utgivelsene/album.php?albumid=8